14-24 nov 2024
InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
DocLab Live: Koyaanisqatsi Special
DocLab Live: Koyaanisqatsi Special
Beschrijving
update 13 november: Charlie Shackleton heeft zijn film Lateral teruggetrokken van het festival en zal niet langer deel uitmaken van dit event.

In het laatste DocLab live-evenement van dit festival, waagt IDFA's nieuwe mediaprogramma van virtual reality headsets en AI-installaties zich naar de black box van de cinema voor een boeiende double bill.

Het hoofdevenement is de vertoning van de baanbrekende documentaire Koyaanisqatsi uit 1982, ingeleid door de iconische regisseur Godfrey Reggio en AI-kunstenaar John Fitzgerald. Deze vertoning van Koyaanisqatsi gaat samen met de wereldpremière van The Vivid Unknown, een interactieve video-installatie gemaakt door Fitzgerald en Reggio en te zien in IDFA DocLab's Phenomenal Friction Exhibition in Brakke Grond van 10-19 november (gratis toegang). Geïnspireerd door de hoofdthema's van Koyaanisqatsi en aangedreven door een generatief AI-model dat is getraind op Reggio's filmische universum, reageert de interactieve installatie dynamisch op je aanwezigheid en bewegingen, waardoor een ongeëvenaarde collectieve kijkervaring wordt gecreëerd. 

De hoofdfilm wordt voorafgegaan door de 3D korte film Lateral van Charlie Shackleton, een charmant filmexperiment dat op magische wijze een derde dimensie weet toe te voegen aan klassieke 2D shots uit de filmgeschiedenis. De vertoning van Lateral is inclusief 3D-bril en een live introductie door de filmmaker.
Samenstelling
Koyaanisqatsi

Koyaanisqatsi

Wervelend en hypnotiserend in beeld en geluid, dit klassieke baanbrekende beeldessay over mens, natuur en technologie. De natuur is groots. De mens bouwt, rijdt, reist, werkt, wriemelt en wrikt zich erdoorheen tot het niet meer gaat.
The Vivid Unknown

The Vivid Unknown

Wat gebeurt er als je een AI-model voedt met de baanbrekende documentaire Koyaanisqatsi uit 1982? Deze interactieve installatie, gevormd door het verleden én de acties van bezoekers, is een reflectie op de gevolgen van AI op de nabije toekomst.
IDFA DocLab: Phenomenal Friction
<p>Met het thema <em>Phenomenal Friction</em> onderzoekt Doclab, IDFA's nieuwemediaprogramma, wrijving op alle mogelijke manieren. Het programma daagt de bezoeker uit om verder te kijken dan het gemak van technologie. Wrijving is een bron van creativiteit en een manier om de complexiteit van het leven bloot te leggen. Het programma bestaat uit&nbsp;digitale kunst, AI-installaties, games, XR-projecten, live-evenementen, experimentele vormen van theater en verhalen en een tentoonstelling.</p>
Bekijk Programma
(this conversation is) Off the Record

(this conversation is) Off the Record

DocLab
Nirit Peled
Nederland
2023
50 min
IDFA Festival

Follow IDFA

VPRO
Fonds21
de Volkskrant
WePresent
Ammodo
npo
IDFA vrienden
OXFAM