14-24 nov 2024
InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
DocLab Exhibition: Phenomenal Friction
DocLab Exhibition: Phenomenal Friction
Beschrijving

Technologieën, van de vroegste hakgereedschappen tot de nieuwste gadgets, hebben ons een wereld beloofd waarin efficiëntie en gemak hoogtij vieren. Maar wat verliezen we wanneer alles te "soepel en gestroomlijnd" verloopt? Wat zijn de verborgen kosten van een wereld die geregeerd wordt door efficiënte algoritmes, gemakkelijke transacties en geautomatiseerde echokamers? Wie wint dit spel? En wat zouden we winnen als we in plaats daarvan meer ruimte laten voor wrijving, interactie, complexiteit en verzet tegen de status quo? Dit jaar verkent IDFA DocLab wrijving in al zijn vormen.

Met het tentoonstellingsprogramma Phenomenal Friction onderzoekt IDFA's sectie voor interactieve en immersieve non-fictie alle vormen van frictie. Van november 10-19, presenteert Phenomenal Friction 30+ nieuwe documentaire kunstwerken, games en virtual reality ervaringen van kunstenaars (en hun machines) van over de hele wereld. Van rommelige en radicale ontmoetingen met kunstmatige intelligentie tot fysieke performances en nauwe ontmoetingen in immersieve werelden.

Ga met ons mee op een reis waar wrijving deel uitmaakt van het leven - van fysiek tot digitaal, emotioneel en filosofisch. Naast de hoofdtentoonstelling in De Brakke Grond zijn er verschillende projecten te zien in Arti et Amicitiae (5 minuten lopen van De Brakke Grond), waaronder de immersieve dansperformance One Two, de fysieke VR-ervaring Traversing the Mist en een overzicht van virtual reality projecten in de IDFA DocLab VR Gallery. In Eye Filmmuseum wordt de VR-installatie Shadowtime gepresenteerd.

Samenstelling
Anouschka

Anouschka

In deze geanimeerde mixed reality-game kom je via het scherm van je smartphone in de Bijlmer, de meest diverse wijk van Nederland, waar je de zwarte tiener Anouschka helpt haar familiegeschiedenis te herontdekken.
Borderline Visible

Borderline Visible

Geleid door een audio track en het spoor volgend dat je vingers over de pagina’s van een fotoboek trekken, reis je van Lausanne naar Izmir met twee kunstenaarsvrienden. Geleidelijk mondt de tocht uit in een aangrijpende, getroebleerde psychogeografie.

Close

Close

Juitamai vertolkt zonder tekst de ongehoorde verhalen van Japanse vrouwen. De dans is zowel bevrijdend als gereguleerd, tegelijk aanklacht en verleidingsspel. Deze VR-ervaring drijft die tegenstrijdigheden tot het uiterste. En daar voorbij.
Cyberfeminism Index Installation

Cyberfeminism Index Installation

In deze onmisbare index verrijkt met AR-componenten blader je door uitingen van online tech-activisme en nieuwemediakunst waarmee feministen vanaf de beginperiode van het internet hun eigen invulling aan cyberspace hebben gegeven.
Despelote

Despelote

Interactief, sfeervol en speels voetbalspel over stadsbewoners in Ecuador. Door de onbezorgde ogen van de achtjarige Julián wordt alomtegenwoordige voetballiefde voelbaar, evenals het dagelijks leven thuis, op school en op de pleinen van de stad.
Emperor

Emperor

Monochrome animaties geïnspireerd op potloodtekeningen plaatsen je in het brein van iemand met afasie. De ervaring van een vader die zijn spraak verloren is, maar ook het verhaal van zijn dochter, die met hem probeert te communiceren.
Going Back Home: Mother VR

Going Back Home: Mother VR

Vrouwen in Chileense gevangenissen hebben maar beperkt contact met hun naasten. Deze VR-ervaring toont hoe een handvol vrouwen achter tralies virtueel heel even naast hun kinderen kan staan.
Offset: Boiler Room

Offset: Boiler Room

Kunstenaars Tega Brain and Sam Lavigne kijken met deze callcenter-achtige installatie kritisch naar bestaande CO2-compensatieprogramma’s, en betrekken deelnemers bij een methode om CO2-krediet te genereren met directe actie.

PHANTOM

PHANTOM

Zwarte humor is misschien het beste wapen tegen de ongrijpbare emoties die je ervaart als je kampt met mentale problemen of verslaving. Deze interactieve ervaring maakt die complexe problematiek inzichtelijk met behulp van AR.

Redemption

Redemption

In deze zintuigelijke installatie formuleert Mariana Luiza een kritiek op Brazilië’s ideologie van branqueamento (‘verwitting’) in de negentiende en twintigste eeuw, en levert een poëtisch, antikoloniaal antwoord op het schilderij A redenção de Cam.
The  School, a World

The School, a World

Deze interactieve webdocumentaire transporteert je naar Chlebiotki, een dorpje in Polen. Ontdek hoeveel er is veranderd, waarom de school leegstaat. Acht inwoners vertellen over hun leven, hun dromen. Kijk rond en ga van ze houden.
Squeeker: The Mouse Coach

Squeeker: The Mouse Coach

Ren met Squeeker – een hardloopprogramma, app en interactieve installatie. Door te rennen met je ‘mouse coach’ verdien je scrollmiles op social media en traktaties voor je coach. Evenaar de dagelijkse halve marathon van je coach, pootje voor pootje!

Turbulence: Jamais Vu

Turbulence: Jamais Vu

In dit mixed reality-werk ervaar je via een VR-bril hoe het is wanneer de directe werkelijkheid opeens nieuw en anders lijkt. Wat doet zo’n gevoel van desoriëntatie en vervreemding met je beeld van de wereld, van het stoffelijke, van jezelf?
The Vivid Unknown

The Vivid Unknown

Wat gebeurt er als je een AI-model voedt met de baanbrekende documentaire Koyaanisqatsi uit 1982? Deze interactieve installatie, gevormd door het verleden én de acties van bezoekers, is een reflectie op de gevolgen van AI op de nabije toekomst.
Yugo: the non-game

Yugo: the non-game

Veel gamers spelen ook voor de sociale contacten. In deze ‘non-game’ beleef je dat ook, zonder echt te hoeven gamen. Terwijl je rustig door een schemerend landschap rijdt, kun je voice-chatten met deelnemers die elders zijn ingelogd.
IDFA DocLab: Phenomenal Friction
<p>Met het thema <em>Phenomenal Friction</em> onderzoekt Doclab, IDFA's nieuwemediaprogramma, wrijving op alle mogelijke manieren. Het programma daagt de bezoeker uit om verder te kijken dan het gemak van technologie. Wrijving is een bron van creativiteit en een manier om de complexiteit van het leven bloot te leggen. Het programma bestaat uit&nbsp;digitale kunst, AI-installaties, games, XR-projecten, live-evenementen, experimentele vormen van theater en verhalen en een tentoonstelling.</p>
Bekijk Programma
(this conversation is) Off the Record

(this conversation is) Off the Record

DocLab
Nirit Peled
Nederland
2023
50 min
IDFA Festival

Follow IDFA

VPRO
Fonds21
de Volkskrant
WePresent
Ammodo
npo
IDFA vrienden
OXFAM