14-24 nov 2024
InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
DocLab Live: The Art of Resistance
DocLab Live: The Art of Resistance
Beschrijving
Zonder weerstand, geen beweging. Live showcase van immersieve kunstenaars die de kracht van frictie omarmen in kunst, technologie, persoonlijk verzet en ontwrichtende menselijke interacties. Van het zeer persoonlijke Dance Permit (denied), waarin Claudix Vanesix een 360 VR herinterpretatie van een traditionele Peruaanse dans presenteert, die oorspronkelijk alleen door mannen werd uitgevoerd, tot Mariana Luiza's poëtische, tegenkoloniale antwoord op de raciale erfenis van Brazilië in de immersieve installatie Redemption. Waar in Going back Home, Mother VR Catalina Alarcón VR-headsets gebruikt om de koude en meedogenloze muren van een Chileense vrouwengevangenis te doorbreken, nodigt Traversing the Mist het publiek uit om samen met iemand anders een virtuele en surreële homosauna te betreden. In het interactieve webproject Offset: The Boiler Room, vragen kunstenaars Tega Brain en Sam Lavigne ons de ongemakkelijkheid te omarmen en zelf direct CEO's van vervuilende bedrijven op te bellen, in een radicale poging om alternatieve inkomstenstromen te creëren voor klimaatactie.
Samenstelling
Dance Permit (Denied)

Dance Permit (Denied)

Bepaalde traditionale dansen in Peru worden alleen uitgevoerd door mannen. In een 360 VR-performance verbindt de als vrouw geboren, non-binaire trans persoon Claudix Vanesix deze dans met geboortegrond, religie en kritiek op het patriarchaat.
Fresh Memories: The Look

Fresh Memories: The Look

Geïnspireerd door Marina Abramović’ performance The Artist Is Present, word je in deze VR van dichtbij zwijgend aangestaard door inwoners van de zwaar getroffen Oekraïense stad Charkiv, te midden van de ruïnes van hun woning of werkplek.
Going Back Home: Mother VR

Going Back Home: Mother VR

Vrouwen in Chileense gevangenissen hebben maar beperkt contact met hun naasten. Deze VR-ervaring toont hoe een handvol vrouwen achter tralies virtueel heel even naast hun kinderen kan staan.
Offset: Boiler Room

Offset: Boiler Room

Kunstenaars Tega Brain and Sam Lavigne kijken met deze callcenter-achtige installatie kritisch naar bestaande CO2-compensatieprogramma’s, en betrekken deelnemers bij een methode om CO2-krediet te genereren met directe actie.

Redemption

Redemption

In deze zintuigelijke installatie formuleert Mariana Luiza een kritiek op Brazilië’s ideologie van branqueamento (‘verwitting’) in de negentiende en twintigste eeuw, en levert een poëtisch, antikoloniaal antwoord op het schilderij A redenção de Cam.
Traversing the Mist

Traversing the Mist

Stap in het lichaam van een jonge Taiwanees en dool door de rood verlichte gangen van een surrealistische gay sauna, vol naakte mannen met identieke gezichten. Ruim opgezette, geanimeerde VR als een erotisch doolhof.
IDFA DocLab: Phenomenal Friction
<p>Met het thema <em>Phenomenal Friction</em> onderzoekt Doclab, IDFA's nieuwemediaprogramma, wrijving op alle mogelijke manieren. Het programma daagt de bezoeker uit om verder te kijken dan het gemak van technologie. Wrijving is een bron van creativiteit en een manier om de complexiteit van het leven bloot te leggen. Het programma bestaat uit&nbsp;digitale kunst, AI-installaties, games, XR-projecten, live-evenementen, experimentele vormen van theater en verhalen en een tentoonstelling.</p>
Bekijk Programma
(this conversation is) Off the Record

(this conversation is) Off the Record

DocLab
Nirit Peled
Nederland
2023
50 min
IDFA Festival

Follow IDFA

VPRO
Fonds21
de Volkskrant
WePresent
Ammodo
npo
IDFA vrienden
OXFAM