AI & Me
Kan AI weten wie ik ben door alleen naar mij te kijken? Deze provocerende installatie onderzoekt in welke mate mensen bereid zijn om zich door een machine te laten beoordelen op basis van hun uiterlijk.
Het programma van IDFA DocLab dit jaar draait om het thema This Is Not a Simulation. Kunnen computers iets nieuws bedenken of creëren? Kan een realiteit echt virtueel zijn? En zouden we dat willen? Met de achttiende editie van IDFA DocLab is het tijd voor een reality check. Hoe veranderen interactieve media, virtual reality en kunstmatige intelligentie onze perceptie en fysieke ervaring van de wereld om ons heen? Kunnen ze ons meer bieden dan verslavend escapisme van een realiteit die steeds meer kapot voelt?
Met This Is Not a Simulation viert IDFA DocLab dat realiteit geen droom is; geen verzinsel van een of andere bewuste super-computer. Het programma presenteert 28 immersieve kunstwerken, AI-ervaringen en live uitvoeringen van artiesten die werken in onder meer theater, film, games, nieuwe media en bio-art. Ieder op hun eigen manier vieren ze wat realiteit is: het bindweefsel dat ons allemaal verenigt.
Met gratis toegang verken je vrij de selectie van alle projecten. Vergeet niet online je plek te reserveren.
Kan AI weten wie ik ben door alleen naar mij te kijken? Deze provocerende installatie onderzoekt in welke mate mensen bereid zijn om zich door een machine te laten beoordelen op basis van hun uiterlijk.
Video-installatie en koepelervaring die de Vietnamese familiegeschiedenis van kunstenaar Emeline Courcier als een meerstemmige vertelling presenteren. AI genereerde met familiefoto’s en -verhalen een autofictie die hiaten aanvult.
Hoe ziet een veilige ruimte voor queer mensen er fysiek uit? In dit VR-project worden bezoekers uitgenodigd om spelenderwijs dit virtuele poppenhuis te ontdekken. Zo wordt ter discussie gesteld wat van een plek een thuis maakt.
Spelinstallatie rondom het idee van ronddwalen als daad van verzet. In een video-installatie verkent de kunstenaar via verschillende vrouwen de steden waar zij wonen. In een interactieve performance leidt het publiek haar avatar door Amsterdam.
Tien jaar nadat Google, Volume 1 uitkwam, toont deze opvolger opnieuw het eerste Google Image-resultaat voor elk van de 21.110 woorden in het Engelse zakwoordenboek, en laat zo zien hoe onze beeldcultuur in het afgelopen decennium veranderde.
Geluidsinstallatie rondom een muur. Het lijkt een afscheiding, maar wie goed luistert, hoort een gemeenschap. In de muur wonen zij die de huidige wereld met al zijn onderdrukkende systemen de rug hebben toegekeerd. In de muur bloeien ze op.
Een weggemoffeld hoofdstuk uit de wereldgeschiedenis staat vol in de schijnwerpers in deze immersieve installatie. Ontdek de veerkracht, vindingrijkheid en historische invloed van Afrikaanse boeren, binnen een aanhoudend systeem van onderdrukking.
Speels dubbelproject over queer acceptatie in Koreaans-christelijke context. In Sena, word je getuige van de persoonlijke worsteling van een jonge lesbische vrouw; in Their Garden vergezel je de moeder van een queer kind in haar proces.
Het blind maken van dissidenten is al eeuwenlang een middel om te onderdrukken. De immersieve reconstructie van de ervaring van een demonstrant laat ons delen in haar somberte en verzet, tijdens een queeste die van haar kamer naar de woestijn leidt.
Korte surrealistische animatie over taal en onderdrukking, geïnspireerd op het verhaal van de toren van Babel. Binnen een immersieve installatie verbeeldt de film op minimalistische en intense wijze de innige verstrengeling van taal en identiteit.
Het Iers-Gaelische sean-nós-gezang dat uit deze globe klinkt, stamt niet uit lang vervlogen tijden, maar wordt automatisch gegenereerd door AI. Een viering van Iers cultureel erfgoed met behulp van innovatieve technologie.