State of Silence
Mexico is voor journalisten een van de gevaarlijkste landen ter wereld. Toch blijven moedige verslaggevers er hun werk doen, want zonder de pers is er niemand om te onthullen hoe in het land politiek en misdaad vermengd zijn. Justitie verschuilt zich achter het feit dat ze onvoldoende informatie heeft over misstanden, en het zijn juist journalisten die deze informatie verschaffen.
In State of Silence vertellen vier van hen over hun werk. De een kaart illegale houtkap en milieuvervuiling aan, de ander schrijft over het politiegeweld tegen migranten die de grens over proberen te steken. Maar de risico’s zijn groot. Bedreigingen zijn aan de orde van de dag, en sinds 2000 zijn er een kleine tweehonderd verslaggevers vermoord of verdwenen.
Onder president López Obrador is een wet aangenomen waardoor journalisten en mensenrechtenactivisten kunnen onderduiken in de VS. Maar betekent alles waar je van houdt achterlaten ook niet dat de criminelen hebben gewonnen? Sommige keren dan ook terug, want hun werk is te belangrijk. Zoals een van hen opmerkt: “Als een journalist wordt vermoord, sterft het recht van de samenleving op informatie.”