13-24 nov 2024
InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
IDFA 2023
Awards & jury's

Awards & jury's

Bekijk hier alle Awards per competitie voor IDFA 2023.

Elk jaar dingen nieuwe, buitengewone films mee naar IDFA's felbegeerde awards. Bekijk hier een overzicht van alle Awards per competitie. Vlak voor het festival worden ook de jury's hier bekendgemaakt.

International Competition

Uit de films die geselecteerd zijn voor de International Competition kiest een internationale vijfkoppige jury de winnaar van de IDFA Award for Best Film. Aan deze Award is een geldbedrag van €15.000 verbonden. Daarnaast kiest de jury in deze selectie ook de winnaars voor de IDFA Award for Best Directing (met een geldbedrag van €5.000), de IDFA Award for Best Editing en de IDFA Award for Best Cinematography (beide met een geldbedrag van €2.500).

Envision Competition

Uit de films die geselecteerd zijn voor de Envision Competition kiest een internationale vijfkoppige jury de winnaar van de IDFA Award for Best Film. Aan deze Award is een geldbedrag van €15.000 verbonden.

Daarnaast kiest de jury in deze selectie ook de winnaars voor de IDFA Award for Best Directing (met een geldbedrag van €5.000) en de IDFA Award for Outstanding Artistic Contribution (met een geldbedrag van €2.500).

IDFA DocLab Competition for Immersive Non-Fiction

Uit de geselecteerde projecten voor de IDFA DocLab Competition for Immersive Non-Fiction kiest een driekoppige internationale jury de winnaar van de IDFA DocLab Award for Immersive Non-Fiction. De prijs gaat vergezeld met een geldbedrag van € 5.000.

De jury kiest ook de winnaar van de Special Jury Award for Creative Technology (ter waarde van € 2.500,-).

IDFA DocLab Competition for Digital Storytelling

Uit de geselecteerde projecten voor de IDFA DocLab Competition for Digital Storytelling kiest een driekoppige internationale jury de winnaar van de IDFA DocLab Award for Digital Storytelling. De prijs gaat vergezeld met een geldprijs van €5.000.

De jury kiest ook de winnaar van de Special Jury Award for Creative Technology (ter waarde van € 2.500,-).

IDFA Competition for Short Documentary

Uit de films die geselecteerd zijn voor de IDFA Competition for Short Documentary kiest een internationale driekoppige jury de winnaar van de IDFA Award for Best Short Documentary. Aan deze Award is een geldbedrag van €5.000 verbonden.

IDFA Competition for Youth Documentary

Uit de films die geselecteerd zijn voor de IDFA Competition for Youth Documentary kiest een internationale driekoppige jury de winnaar van de IDFA Award for Best Youth Film, opgesplitst in twee leeftijdscategorieën: 9-12 en 13+. Aan beide Awards is een geldbedrag van €2.500 verbonden.

Cross section Awards

  • Uit de International Competition, Envision Competition, Luminous en Frontlight kiezen twee internationale jury's de winnaars van de IDFA Award for Best First Feature (€5.000) en de FIPRESCI Award. Bekijk hier de genomineerde titels. Bekijk hier de Best First Feature jury en bekijk hier de FIPRESCI jury.
  • Uit de International Competition, Envision Competition, Luminous en Frontlight kiest een internationale jury de winnaar van de IDFA Award for Best Dutch Film (€7.500). Bekijk hier de genomineerde titels. Bekijk hier de jury.
  • Een internationale jury kiest uit het hele festivalprogramma de winnaar van de Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award (€5.000). Bekijk hier de genomineerde titels. Bekijk hier de jury.

Overige awards

NPO IDFA Audience Award
De film die door het festivalpubliek het meest wordt gewaardeerd, wint de NPO IDFA Audience Award. Alle door IDFA geselecteerde films van het afgelopen jaar komen in aanmerking.

IDFA Forum Awards
Uit de projecten die voor IDFA Forum zijn geselecteerd, kiest een internationale driekoppige jury de winnaar van de IDFA Forum Award for Best Project en de IDFA Forum Award for Best Rough Cut Project.

Uit de projecten die voor IDFA DocLab Forum zijn geselecteerd, kiest een internationale driekoppige jury de winnaar van de IDFA DocLab Forum Award for Best Project.

NPO Documentaire Talent Award
Deze prijs wordt toegekend aan een van de projecten in IDFA Project Space NL. De winnaar ontvangt een subsidie van €25.000 voor de ontwikkeling van het project en €5.000 voor de productie van een teaser.

IDFA Spotlight Award
Deze prijs, die op internationale festivals en markten het hele jaar door wordt uitgereikt, gaat naar getalenteerde filmmakers en veelbelovende documentaireprojecten. De winnaar krijgt reis- en verblijfskosten tijdens IDFA vergoed, naast accreditatie en begeleiding. Bekijk hier de genomineerde titels.

Prins Bernhard Cultuurfonds Documentary Stipendium
Met dit stipendium beloont het Prins Bernhard Cultuurfonds een documentairetalent met een subsidie van €50.000, waarmee de ontvanger een documentairefilm kan maken over een onderwerp naar keuze. De prijs is bestemd voor documentairemakers die hun kwaliteit in de praktijk al hebben bewezen en daarvoor eerder ook al enige erkenning hebben gekregen.