13-24 nov 2024
InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
IDFA 2023
Focusprogramma's

Focusprogramma's

De focusprogramma's behandelen complexe vragen met een selectie van nieuwe films en klassieke meesterwerken.

Of het nu gaat om het onderzoeken en verbeelden van de filmmaker als onderwerp, of het verkennen van de rol van de fysieke ruimte in documentaires: de twee focusprogramma's behandelen dit jaar complexe vragen met een selectie van nieuwe films en klassieke meesterwerken in 16 World on 16 en Fabrications. Ook is er het speciale programma Corresponding Cinemas.

Focusprogramma: Fabrications

Fabrications verkent de unieke vertrouwensband tussen documentaire en publiek, en presenteert tien films waarin de waarheidsbelofte van het genre wordt onderzocht. Het programma beantwoordt geen vragen, maar verkent de documentairevorm vanuit de tegenstelling realisme vs. realiteit. Het publiek wordt zo aangemoedigd om dieper na te denken over hoe dit op het doek in beeld wordt gebracht. In deze serie komt de vraag aan de orde in hoeverre onze realiteit onze verzinsels beïnvloedt en andersom. Het programma omvat onder andere Letter from my Village, de docufictie van wijlen Safi Faye over haar geboortedorp, en Massoud Bakhshi's caleidoscopische stadsportret Teheran Has No More Pomegranates!

 Het Focusprogramma Fabrications wordt mogelijk gemaakt door vfonds.

Focusprogramma: 16 Worlds on 16

In een terugblik op 100 jaar 16mm sinds Kodak dit filmformaat introduceerde, verkent dit focusprogramma op welke manier de geschiedenis van de documentairefilm hierdoor is beïnvloed. Dankzij het goedkopere en lichtere alternatief voor 35mm-camera's was het mogelijk meer te experimenteren en gaf het onafhankelijke filmmakers de kans om tot bloei komen en ondervertegenwoordigde gemeenschappen een stem te geven. Zo maakte Sara Gómez in On the Other Islandde intersectionaliteit in Cuba zichtbaar. De selectie bevat daarnaast klassiekers uit de cinema verité zoals Daguerréotypesvan Agnès Varda, en voorbeelden van films die vanwege de censuur hun kritiek op autoriteiten in metaforen verpakken, zoals in First Case, Second Case waar Abbas Kiarostami het revolutionaire gedachtengoed onderzoekt.

Corresponding Cinemas

Corresponding Cinemas is een speciaal programma dat onderlinge verbindingen en creatieve invloeden centraal stelt door te onderzoeken hoe het werk van een filmmaker het werk van anderen inspireert. Het programma begint met beeldend kunstenaar Sky Hopinka, en verkent vervolgens het werk van en de relaties tussen Basma Alsharif, Jumana Manna, Ibrahim Shaddad en Abderrahmane Sissako. De serie, voorzien van introducties en gesprekken, omvat negen titels van deze filmmakers.