14-24 nov 2024
InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
IDFA 2024
Festivalcompetities en overige programmasecties

Festivalcompetities en overige programmasecties

IDFA's competities en niet-competitieve onderdelen bieden iets voor iedere filmmaker en filmliefhebber.

IDFA’s programmaonderdelen weerspiegelen de documentairewereld, die continu in beweging is. Van nieuwe kunstvormen tot gevestigde filmische tradities: onze competities en niet-competitieve onderdelen bieden iets voor iedere filmmaker en filmliefhebber.

International Competition

Dit is een selectie van unieke en uitgebalanceerde films die een breed publiek aanspreken en die op IDFA hun internationale of wereldpremière beleven.

Envision Competition

De focus bij deze selectie van internationale of wereldpremières ligt op films met een meer gedurfde vorm, waar makers de werkelijkheid doorkruisen en alle mogelijke randen van de documentairekunst opzoeken.

De Envision Competition wordt mogelijk gemaakt door Ammodo.

IDFA DocLab Competition for Immersive Non-Fiction

De IDFA DocLab Competition for Immersive Non-Fiction laat werken zien waar het artistieke potentieel van nieuwe technologiën ultiem wordt benut voor het vertellen van verhalen.

IDFA DocLab Competition for Digital Storytelling

IDFA DocLab Competition for Digital Storytelling laat zien dat het maken en vertellen van verhalen die iets zeggen over deze tijd op oneindig veel verschillende manieren vorm kan krijgen.

IDFA Competition for Short Documentary

De IDFA Competition for Short Documentary is de laatste jaren gegroeid in kracht en diversiteit. Niet alleen jonge filmmakers leveren korte films af, ook ervaren makers laten zien dat de korte documentaire meer is dan een opstapje naar een lange film.

IDFA Competition for Youth Documentary

De IDFA Competition for Youth Competition biedt films van wereldklasse die het genre jeugddocumentaire opnieuw uitvindt. De titels zijn ingedeeld in twee verschillende leeftijdsgroepen: 9 t/m 12 jaar en 13 jaar en ouder.

Luminous

De sectie Luminous belicht tijdloze films die de schoonheid van menselijke relaties, expressie en empathie vanuit verschillende perspectieven belichten.

Frontlight

De Frontlight selectie biedt een beter begrip van onze wereld en onderzoekt met een artistieke blik de zeitgeist vanuit nieuwe perspectieven.

IDFA on Stage

IDFA in het On Stage programma verkent hier elk jaar de ruimte tussen documentairefilm en podiumkunst.

IDFA DocLab Spotlight

Dat documentairekunst uit de meest uiteenlopende disciplines kan bestaan, wordt hier getoond. Het programma bevat (onderzoek)projecten van zowel gevestigde namen als verrassend nieuw talent.

Paradocs

Paradocs is het podium voor de beste experimentele documentaire kunstwerken van dit moment.

Signed

Signed biedt een selectie recente films van de meest interessante hedendaagse makers waar het auteurschap centraal staat.

Best of Fests

Best of Fests laat de meest opvallende documentaires uit het internationale festivalcircuit zien, met prijswinnaars, publieksfavorieten en spraakmakende titels van het afgelopen jaar.

Retrospectief

Een eerbetoon aan de jaarlijkse eregast van het festival door middel van een viering van diens oeuvre. Dit jaar presenteert IDFA retrospectieven van Wang Bing en van Peter Greenaway.

Top 10

Elk jaar stelt een filmmaker of kunstenaar voor IDFA een persoonlijke Top 10 van films en werken samen. Dit jaar selecteerde Eregast Wang Bing tien titels die een diepgravende reis door de hedendaagse Chinese cinema bieden.

Focusprogramma: 16 World on 16

De Focusprogramma's gaan dieper in op bepaalde thema’s met een selectie van nieuwe films en klassieke meesterwerken. In een terugblik op 100 jaar 16mm sinds Kodak dit filmformaat introduceerde, verkent dit focusprogramma op welke manier de geschiedenis van de documentairefilm hierdoor is beïnvloed.

Focusprogramma: Fabrications

Dit Focusprogramma onderzoekt het beeld van waarheid dat vaak wordt geassocieerd met documentaires. Aan de hand van een selectie films stellen we de vraag wat het verschil is tussen werkelijkheid en realisme en hoe films daar via een bewuste mix van fictie en documentaire antwoorden op proberen te vinden.

Corresponding Cinemas

Dit programma stelt onderlinge verbindingen en creatieve invloeden centraal door te onderzoeken hoe het werk van een filmmaker het werk van anderen inspireert.