14-24 nov 2024
InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
IDFA x Mister Motley

IDFA x Mister Motley

Het online kunstmagazine Mister Motley selecteerde 3 films uit het festivalprogramma. 

Mister Motley is een online tijdschrift dat beeldende kunst en het leven aan elkaar knoopt. Abonnees van Mister Motley ontvangen een code waarmee ze 10 procent korting krijgen op films van de Mister Motley Pathway. Nog geen abonnee? Lid worden kan hier!

ALREADYMADE 01

Film: Alreadymade

Mister Motley Pathway

Alreadymade

Alreadymade

Barbara Visser

‘Freedom to make the art you want, with what you want in the ways that you want.’

Uit: Nam June Paik: Moon is the Oldest TV

Mister Motley is een online magazine dat kunst en het dagelijks leven aan elkaar knoopt. Alle verhalen die op het platform verschijnen duiden de beeldende kunst vanuit levensechte thema's die iedereen aangaan. In de content van Mister Motley is vaak een hoofdrol weggelegd voor de blik van de kunstenaar. Daarmee geeft Motley de lezer inzicht in het ontstaansproces dat aan het werk ten grondslag ligt en biedt zo aanknopingspunten om de drempel tot kunst te verlagen zonder de inhoud te versimpelen.

Uit het programma van IDFA 2023 selecteerde Mister Motley drie documentaires waarin makerschap centraal staat. ‘[It’s about the] freedom to make the art you want, with what you want in the ways that you want’, zoals naar voren komt in de documentaire Nam June Paik: Moon is the Oldest TV van Amanda Kim. Zowel deze documentaire als Alreadymade van Barbara Visser en Queendom van Agniia Galdanova laten zien dat die vrijheid verre van vanzelfsprekend is. Wie komt wat toe? Wier kunst wordt gezien als vernieuwend en revolutionair, wiens werk als bedreigend, gevaarlijk of simpelweg raar? ‘I wanted to talk back to television’, zegt Nam June Paik, ‘I think talking back is what democracy needs.’ Kunst die figuurlijk terugpraat, in haar eigen vorm, klank en kleur, dat is wat nodig is om vrijheid in al haar facetten te blijven verdedigen en vieren. Alreadymade, Nam June Paik: Moon is the Oldest TV en Queendom laten zien hoe nodig dat was en nog altijd is.