13-24 nov 2024
InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
IDFA 2023 van start met de wereldpremière van A Picture to Remember
Nieuws
IDFA 2023 van start met de wereldpremière van A Picture to Remember

IDFA 2023 van start met de wereldpremière van A Picture to Remember

Festival
donderdag 9 november
Door Staff

De 36ste editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) is woensdagavond in Koninklijk Theater Carré van start gegaan met de wereldpremière van A Picture to Remember, het debuut van de Oekraïense filmmaker Olga Chernykh. Tijdens de openingsceremonie heette artistiek directeur Orwa Nyrabia filmmakers, documentaire professionals en gasten welkom in Amsterdam.

“With more than 3000 professionals arriving to Amsterdam and an edition that is the most international to date, we are looking forward to sharing films that will live long, travel the world from here, and filmmakers whose careers will shape the future of this field. It is at such terrible times that a film festival proves its worth, accepting that we are many and we are not in agreement, but we can still think together about this world that we share” aldus artistiek directeur Orwa Nyrabia.

Tijdens de openingsavond werd IDFA’s artistiek directeur Orwa Nyrabia verrast door een aantal activisten dat het podium nam. Nyrabia heeft ze korte tijd de ruimte gegeven om de avond op een zo goed mogelijke manier voort te kunnen zetten. IDFA wil hierbij wel uitdrukkelijk stellen dat de organisatie afstand neemt van de leus die op het doek stond vermeld en nogmaals benadrukken dat IDFA een podium is voor vrijheid, empathie en compassie en staat voor het welzijn en de bescherming van kwetsbare mensen wereldwijd. Tijdens de persconferentie van IDFA reflecteerde Orwa Nyrabia ook over de rol die de documentairefilm speelt bij het reageren op de huidige grote conflicten in de wereld. Lees hier de verklaring van IDFA en artistiek directeur over de openingsavond.

Over A Picture to Remember

A Picture to Remember is een persoonlijk essayistisch verslag van de oorlog in Oekraïne, gezien vanuit drie generaties vrouwen: Olga Chernykh zelf, haar moeder en haar oma. Beelden van hun gesprekken via videobellen worden afgewisseld met nieuwsverslagen, foto’s en video’s uit het familiearchief, maar ook met beelden van parasieten die Chernykhs moeder waarneemt met haar microscoop. Het resultaat is een caleidoscopische, persoonlijke film, die vloeiend door de tijd reist. 

Cultuurfonds Documentaire Stipendium naar Luuk Bouwman

Op de openingsavond werd ook het Cultuurfonds Documentaire Stipendium uitgereikt. Dit jaar ging de prijs van €50.000 naar filmmaker en muzikant Luuk Bouwman. Het stipendium wordt jaarlijks beschikbaar gesteld door een anonieme mecenas. Het prijzengeld geeft de documentairemaker de gelegenheid om een nieuwe film te maken. Hij ontving de prijs uit handen van de laureaat van vorig jaar, Pim Zwier. Tijdens IDFA 2023 gaat Gerlach in première, die Luuk Bouwman samen met Aliona van der Horst maakte.

Eregasten en Talks

IDFA verwelkomt dit jaar filmmaker Wang Bing als eregast op het festival. Naast een retrospectief van zijn werk vertoont IDFA ook een door Wang Bing samengestelde Top 10. Kunstenaar en regisseur Peter Greenaway ontvangt de Lifetime Achievement Award. Met beide makers zijn gesprekken. Ook is er een speciale dag met makers die door elkaar geïnspireerd zijn en dit samen bespreken in de Corresponding Cinema Talks. Daarnaast spreekt onder andere de gerenommeerde Franse filmmaker Claire Simon over haar uitgebreide oeuvre. Meer informatie over alle Talks vind je hier. Filosoof en schrijver Simon(e) van Saarloos programmeerde het uitgebreide Queer & Contagious programma in het IDFA Vondelparkpaviljoen.

DocLab Phenomenal Friction

DocLab, IDFA's platform voor interactieve documentairekunst, verlegt de grenzen van hoe we non-fictieverhalen waarnemen en ervaren door kunst, realiteit en technologie te combineren. Deze zeventiende editie, met als thema 'Phenomenal Friction', keert terug naar het hart van Amsterdam en toont digitale kunst, AI-installaties, games, XR-projecten, live-evenementen en experimentele vormen van theater en verhalen.

Over IDFA 2023

IDFA vindt van 8 tot en met 19 november plaats in 28 bioscopen en festivallocaties in heel Amsterdam, met 270 documentaires en 32 nieuwe mediaprojecten uit 137 verschillende landen. Naast het reguliere publiek, komen er meer dan 3000 filmprofessionals naar Amsterdam om deel te nemen aan het Industry programma van het festival.