14-24 nov 2024
InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
IDFA over de festivalcampagne van dit jaar
Nieuws
IDFA over de festivalcampagne van dit jaar

IDFA over de festivalcampagne van dit jaar

Algemeen
vrijdag 18 oktober
Door Staff

Na een veelbewogen festival is IDFA in 2024 een proces van introspectie gestart. De ontwikkeling van de festivalcampagne was daar een belangrijk onderdeel van. IDFA heeft bewust twee kunstenaars uitgenodigd (Raul Balai en Ehsan Fardjadniya, die kritisch waren op IDFA. We zijn met hen een intensieve dialoog aangegaan wat resulteerde in een campagne die de vorm heeft gekregen van een open brief aan IDFA waar we hier kort op reflecteren.

IDFA 2023 was in veel opzichten een veelbewogen festival. Na de gebeurtenissen tijdens de openingsavond kwam er kritiek van vele kanten. Aanvankelijk was dat vanwege het vermeende zwijgen over het leed in Gaza. Daarna ontwikkelde de bezwaren zich in meer strategische vragen over inclusie en diversiteit. Is inclusie wel oprecht een fundament van IDFA en van andere westerse culturele instituties? Ook over de (on)afhankelijkheid van instituties als IDFA ten opzichte van financiers, politiek en overheid werden kritische vragen gesteld. Kortom: IDFA werd uitgenodigd zich in deze tijden te verdiepen in de fundamentele uitgangspunten van de organisatie.

Die uitdaging zijn we aangegaan dit jaar. We staan open voor (zelf)reflectie, dialoog, leren en evolueren. Daarom organiseerden we in augustus 2024 een internationaal symposium om deze en andere vragen te bespreken, samen met collega's van over de hele wereld. Ook zijn we in gesprek gegaan met ons personeel en relaties in binnen- en buitenland, waaronder filmmakers die kritisch waren over IDFA en hun film terugtrokken. Een van de meest zichtbare onderdelen van dit zelfonderzoek was onze samenwerking met Balai en Faradjaniya, twee in Amsterdam gevestigde kunstenaars wiens werk IDFA zeer waardeert. We zijn bewust de dialoog aangegaan met twee van onze grootste criticasters, waarbij vrijheid van artistieke expressie altijd uitgangspunt was. Daarbij geloven we dat een dergelijk maatschappelijk debat alleen serieus kan worden gevoerd als we dit proces delen met Amsterdam en de wereld.

Onze interactie met de kunstenaars was leerzaam en verrijkte ons denkproces. We nemen hun kritiek serieus en bevestigen dat we een open, inclusieve en zelfkritische organisatie willen zijn. Een organisatie die met documentaire kunst maatschappelijk relevant wil zijn. We staan achter de filmmakers die we uitnodigen voor IDFA en hun werk. Met name achter degenen die gemarginaliseerd, ondervertegenwoordigd en onderdrukt zijn. Het versterken van deze stemmen is een van onze belangrijkste taken. Daarbij spreken we ons uit tegen oorlog en geweld, en tonen we solidariteit met de meest kwetsbaren.