14-24 nov 2024
InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Laatste competities en openingsfilm onthuld!
Nieuws
Laatste competities en openingsfilm onthuld!

Laatste competities en openingsfilm onthuld!

Algemeen
dinsdag 15 oktober
Door Staff

Tijdens de persconferentie van vandaag is 'About a Hero' van Piotr Winiewicz aangekondigd als de openingsfilm van IDFA 2024, samen met de belangrijkste competities voor de aankomende editie. Nieuw onthulde selecties zijn onder andere de Envision en International Competities, het volledige IDFA DocLab-programma, Luminous, Frontlight en de nominaties voor alle cross-section awards. Vanaf vandaag is de officiële selectie van IDFA 2024, met meer dan 250 titels, compleet. 

Openingsfilm

IDFA 2024 opent met de wereldpremière van About a Hero van Piotr Winiewicz. Deze experimentele film verkent een vrijwel onontgonnen gebied binnen kunstmatige intelligentie en stelt kritische vragen over echtheid en hoe wij de werkelijkheid waarnemen. Met toestemming van Werner Herzog ging Winiewicz de uitdaging aan om Herzogs bewering— “een computer zal over 4.500 jaar nog geen film maken die zo goed is als de mijne”—op de proef te stellen. In een prikkelend experiment trainde Winiewicz een AI-systeem op Herzogs oeuvre en vroeg hij het om een scenario te genereren. Het resultaat is een verontrustende zoektocht naar de ziel—zowel van de mens als van het creatieve proces.

About a Hero werd ondersteund door het IDFA DocLab R&D Programma en is geselecteerd voor de International Competition.

International Competition

De International Competition toont dertien films die diep persoonlijke verhalen gebruiken om een breder perspectief op de wereld van vandaag te bieden. In deze selectie, die zowel gevestigde regisseurs als debutanten samenbrengt, gaan alle films in wereld- of internationale première.

Meerdere films waarschuwen voor de verwoestende gevolgen van oorlog en de opkomst van rechts-nationalistische regeringen, en laten zien hoe menselijke veerkracht standhoudt onder politieke druk. Andere films spelen met onze perceptie en vervagen de grenzen van de werkelijkheid door technologie in te zetten om onze kijk op de waarheid te bevragen.

Envision Competition

De Envision Competition bestaat uit twaalf unieke films, stuk voor stuk visueel opvallend, waarin vernieuwende filmmakers nieuwe filmische stijlen verkennen.

Enkele gevestigde namen uit de kunstwereld kiezen voor documentaire als medium en onderzoeken op hun eigen manier persoonlijke vraagstukken. In deze selectie zie je filmmakers die buiten de gebaande paden treden, met films die bijvoorbeeld vanuit één vast camerastandpunt zijn opgenomen of die onverwachte perspectieven van niet-menselijke hoofdpersonen laten zien.

Luminous

De sectie Luminous, die uitsluitend premières vertoont, biedt een breed scala aan stijlen en benaderingen, van observerend en persoonlijk tot experimenteel. Deze selectie omvat drieëntwintig titels die diep ingaan op onze emotionele werelden en innerlijke waarheden blootleggen. Maar liefst eenentwintig films zijn wereld- of internationale premières.

In Edhi Alice van Ilrhan Kim, dat reflecteert op hoe cinema verschillende realiteiten weergeeft, zien we een elegant portret van transidentiteit, verteld vanuit de ervaringen van twee vrouwen in transitie in Zuid-Korea. Eliza Kubarska's The Last Expedition biedt een fascinerend kijkje in het leven van de Poolse bergbeklimmer Wanda Rutkiewicz, waarbij ze een schat aan archiefmateriaal benut om het verhaal te onthullen van deze ambitieuze klimmer en haar strijd voor autonomie.

Frontlight

De sectie Frontlight, die uitsluitend premières vertoont, presenteert dertien films die kritisch de waarheid onderzoeken en artistiek ingaan op de urgente kwesties van onze tijd. Elf van de geselecteerde titels zijn wereld- of internationale premières.

De selectie van dit jaar vertelt verhalen van mensen die zich verzetten tegen verschillende vormen van onderdrukking. In Toroboro: The Name of the Plants van Manolo Sarmiento wordt de complexe geschiedenis en milieu-impact van de genocidale kolonisatie van de Waorani-gemeenschap in de Ecuadoraanse Amazone belicht. Shot the Voice of Freedom van Zainab Entezar biedt een indringend portret van vrouwen in Afghanistan die strijden tegen de onderdrukking door de Taliban.

IDFA DocLab Competition for Immersive Non-Fiction

Tien titels binnen deze competitie, verbreden op een vooruitstrevende wijze de horizon van het documentairegenre. Deze sectie met grotendeels wereldpremières presenteert multisensorische ervaringen, artistieke VR-creaties, interactieve installaties en live performances in een non-fictie context.

Verschillende kunstenaars onderzoeken de veranderende manieren hoe we ruimtes ervaren. Hun werken nodigen ons uit om de grenzen tussen onszelf en onze omgeving te heroverwegen, zowel in de online als fysieke omgevingen die we ‘thuis’ noemen. Via performances en Extended Reality (XR) creëren deze kunstenaars meeslepende en interactieve ervaringen, van het bevorderen van intimiteit in virtuele ontmoetingen tot het herzien van politieke verhalen in ons collectief geheugen.

IDFA DocLab Competition for Digital Storytelling

Met elf geselecteerde titels bouwt deze competitie voort op de rijke traditie van interactieve vertelvormen. Deze selectie omvat boeiende werken van zowel nieuw talent als gevestigde namen.

Verschillende projecten in deze selectie benaderen kunstmatige intelligentie op een vernieuwende manier. Ze verkennen onze diepe verbinding met onze voorouders en de generaties die nog komen gaan—door bijvoorbeeld met AI fragmentarische herinneringen te reconstrueren, een verdwijnende zangtraditie nieuw leven in te blazen en een speculatieve familiestamboom te creëren. Verschillende projecten gebruiken bestaande digitale platforms en tools op innovatieve wijze om hun verhalen te vertellen. De onderwerpen variëren van het behoud van cultureel erfgoed en speculatieve virtuele ecosystemen tot gemarginaliseerde genderidentiteiten in publieke ruimtes.

IDFA DocLab Spotlight

Met zeven geselecteerde titels biedt de niet-competitieve sectie van DocLab een divers aanbod van prijswinnende VR-projecten, immersieve theaterervaringen en een reeks fulldome-projecten, waarmee dit medium als experimenteel speelveld voor nieuwe media wordt benadrukt.

In een tijd waarin technologie ons leven en onze verhalen beïnvloedt, onderzoeken verschillende werken in deze selectie de spanning tussen mens en machine. Sommige kunstenaars vragen zich af hoe we onze verhalen kunnen behouden in een wereld die steeds meer door machines wordt gedomineerd, terwijl anderen ons uitnodigen om de samensmelting van menselijke introspectie en machine-logica te ervaren.

Cross-section awards

IDFA heeft ook de nominaties voor de IDFA Award for Best First Feature, IDFA Award for Best Dutch Film, en de Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award bekendgemaakt. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de IDFA 2024 prijsuitreiking op donderdag 21 november.