14-24 nov 2024
InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
IDFA eert kunstenaar en filmmaker Johan Grimonprez tijdens IDFA 2024
Nieuws
IDFA eert kunstenaar en filmmaker Johan Grimonprez tijdens IDFA 2024

IDFA eert kunstenaar en filmmaker Johan Grimonprez tijdens IDFA 2024

Festival
maandag 9 september
Door Staff

Eerste filmselecties voor IDFA 2024: Johan Grimonprez Retrospectief en Top 10 bekendgemaakt, naast Borders, Spotlight on Cuba en IDFA on Stage.

IDFA eert de veelgeprezen kunstenaar en filmmaker Johan Grimonprez

Grimonprez brak internationaal door met zijn film dial H-I-S-T-O-R-Y uit 1997, waarin hij de geschiedenis van vliegtuigkapingen en de rol van de media in de publieke opinie onderzoekt. In zijn meest recente bekroonde film, Soundtrack to a Coup d’Etat, ontrafelt hij de dekolonisatie van Congo, waarbij hij de moord op Lumumba in 1961 en de betrokkenheid van Belgische en Amerikaanse overheden blootlegt. Door jazzmuziek te verweven met politieke intriges schetst hij een krachtig beeld van kolonialisme, racisme en de voortdurende strijd om Congolese grondstoffen. Andere films in het retrospectief zijn onder andere Double Take (2009), Shadow World (2016) en Blue Orchids (2017). IDFA nodigt het publiek uit om uitgebreid kennis te maken met Grimonprez werk waarin hij de ontwikkeling van hedendaagse media onderzoekt en ons denken over wereldwijde crises bevraagt.

De Top 10-selectie van Grimonprez wordt binnenkort bekendgemaakt. Een uitgebreid gesprek met eregast Johan Grimonprez vormt een van de hoogtepunten van de Talks tijdens het festival.

2024 Soundtrack to a Coup d Etat Johan Grimonprez Elephant Cargo British Pathe u

Soundtrack to a Coup d’Etat (Johan Grimonprez, 2024)

Nieuw: het curatoriële programma Dead Angle

Met het nieuwe meerjarige programma Dead Angle onderzoekt IDFA onze dode hoeken, zowel in historische als huidige context. Documentairefilms worden hierbij ingezet om het onzichtbare en onbelichte zichtbaar te maken. Dit jaar richt het programma zich op grenzen—niet alleen als fysieke scheidslijnen, maar ook als symbolen die diep verweven zijn met identiteit, gemeenschap en ons menselijk bestaan.

Een van de films die vertoond wordt, is The Great Wall van Tadhg O'Sullivan, een essayistische verkenning van de Europese grenzen in het licht van de migratiecrisis, geïnspireerd op een kort verhaal van Franz Kafka. In Route 181, Fragments of a Journey in Palestine-Israel nemen de Palestijnse en Israëlische filmmakers Michel Khleifi en Eyal Sivan de toeschouwer mee langs de lijnen die Palestina sinds 1967 verdelen. Ze onderzoeken hoe mensen leven met de grenzen die hen van hun buren scheiden.

Het programma nodigt zowel publiek als filmmakers uit om kritisch te reflecteren op deze schijnbaar eenvoudige, maar in werkelijkheid zeer complexe begrenzingen. De eerste negen titels zijn al bekend; de volledige selectie wordt op 15 oktober bekendgemaakt.

ROUTE181 BARBELES

Route 181, Fragments of a Journey in Palestine-Israel France (Michel Khleifi, Eyal Sivan, 2003)

Cuba uitgelicht

Met Spotlight on Cuba presenteert IDFA een programma van negentien films, waarin het publiek en de industrie worden uitgenodigd om de complexe politieke geschiedenis van Cuba opnieuw te ontdekken. Centraal staat een retrospectief van de baanbrekende Afro-Cubaanse filmmaker Sara Gómez, aangevuld met een bijzondere selectie films van studenten van de EICTV (The International Film and TV School of San Antonio de los Baños, Cuba). Dit programma onderzoekt de paradoxen in onze perceptie van Cuba als zowel revolutionaire utopie als dystopie. Tegelijkertijd biedt het een kijkje in de manieren waarop deze studenten artistieke vrijheid uitoefenen binnen een van 's werelds meest gerenommeerde filmscholen. De 19 geselecteerde titels zijn inmiddels bekendgemaakt.

Decier1

De cierta manera Cuba (Sara Gómez, 1974)

IDFA on Stage: een editie vol samenwerking

IDFA on Stage, het grensverleggende, interdisciplinaire programma van live cinema-evenementen slaat bruggen tussen film, nieuwe media en podiumkunsten. Een van de hoogtepunten is de innovatieve performance Thanks for Being Here van het Belgische theatergezelschap Ontroerend Goed, in samenwerking met De Brakke Grond en IDFA DocLab. Daarnaast is er de live performance Drinking Brecht: an Automated Laboratory Performance van de New Yorks-Istanboelse kunstenaar Sister Sylvester, die microbiologie in de mix brengt. Het volledige programma wordt in oktober bekendgemaakt.

Thanks copyright Kurt Van der Elst press YVDE1778

Thanks for Being Here Belgium (Alexander Devriendt, 2024)

IDFA DocLab

De 18de editie van IDFA's baanbrekende nieuwe mediaprogramma, IDFA DocLab, maakt de eerste titels bekend die in première zullen gaan tijdens een meeslepende documentairekunsttentoonstelling. Dit jaar wordt deze tentoonstelling gepresenteerd op locaties als De Brakke Grond, het ARTIS-Planetarium en de nieuw toegevoegde locatie Droog. De eerste aangekondigde werken zijn van de vier winnaars van de Filmfonds DocLab Interactive Grant, variërend van augmented reality-apps tot immersieve installaties. Het volledige IDFA DocLab-programma wordt in oktober bekendgemaakt.

Het volledige programma wordt 15 oktober bekendgemaakt tijdens de persconferentie. Houd onze kanalen in de gaten!