14-24 nov 2024
InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
A Camel

A Camel

Jamal
Ibrahim Shaddad
Soedan
1981
15 min
Corresponding Cinemas
Corresponding Cinemas
Synopsis

Het leven van een dromedaris gaat niet over rozen. Urenlang loopt de hoofdrolspeler van de film rondjes in een benauwde, donkere sesammolen. Wanneer hij in zijn pauze eindelijk zijn lange nek te rusten kan leggen, hobbelen de geiten en kippen van zijn baas speels, maar niet minder irritant, over zijn vermoeide lijf. Dat doet dromen van een ander leven.

Regisseur Ibrahim Shaddad studeerde in 1964 af aan de Duitse filmacademie in Potsdam. Dictatuur in zijn geboorteland Soedan beperkte de artistieke vrijheid, waardoor er van een filmcultuur jarenlang nauwelijks sprake kon zijn. Samen met anderen richtte hij later de Sudanese Film Group op, die de cinema in hun thuisland nieuw leven inblies met humor en activisme.

Wie dat wil kan een parallel zien tussen het gevoelsleven van de dromedaris in gevangenschap, dromend van de vrijheid, en dat van de gecensureerde filmmakers. Met een spel van licht en geluid maakt Shaddad de terging van het majestueuze dier treffend invoelbaar. Tegelijk wordt ook hier de humor niet geschuwd.

Lees verder
Credits
15 min
zwartwit
DCP
Gesproken talen: Geen dialoog
Regisseur
  Ibrahim Shaddad
  Ibrahim Shaddad
Productie
  Department of Culture, Cinema Section
  Department of Culture, Cinema Section
Cinematografie
  Elhadi Ahmed Ibrahim,
  Salah Eddeen Awad
  Elhadi Ahmed Ibrahim,
  Salah Eddeen Awad
Montage
  Abdel Gadir Daoud
  Abdel Gadir Daoud
World Sales
  Arsenal Distribution
  Arsenal Distribution
Screening copy
  Arsenal Distribution
  Arsenal Distribution

Stills

0
0
1
0
1
Meer uit het programmadeel Corresponding Cinemas
Corresponding Cinemas is een uniek programma dat verbindingen en creatieve invloeden onderzoekt tussen het werk van verschillende bijzondere filmmakers. De dag begint met beeldend kunstenaar Sky Hopinka, en verkent vervolgens het werk van en de relaties tussen Basma Alsharif, Jumana Manna, Ibrahim Shaddad en Abderrahmane Sissako. De serie, voorzien van introducties en gesprekken, omvat negen titels van deze filmmakers en vindt plaats op zaterdag 11 november in het Vondelparkpaviljoen.Corresponding Cinemas is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Amerikaanse ambassade in Den Haag.
Programmaonderdeel bekijken
Bamako

Bamako

Abderrahmane Sissako
2006
115 min