14-24 nov 2024
InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
DocLab Live: Microbes, Machines, and Ahorse!
DocLab Live: Microbes, Machines, and Ahorse!
Beschrijving

Het menselijk bestaan is een complex ecosysteem vol onzichtbare en vervreemdende wezens. Van de kleinste organische microben zonder wie leven op aarde onmogelijk zou zijn tot nieuwe vormen van kunstmatige intelligentie die de patronen van ons menselijk gedrag in kaart brengen. In dit eenmalige live-evenement komen ze samen in de gigantische koepel van het ARTIS-Planetarium, met live muziek van Gustavo Trijuli uitgevoerd door Maya Fridman.

Met microbiologen Remco Kort en Wim van Egmond ontdekken we de frictie en symbiose tussen microben en alle andere levensvormen op aarde. Vervolgens presenteren Hazal Ertukan en het kunstcollectief Polymorf het Microbiome Restaurant. Dit bizarre biokunstproject nodigt het publiek uit om hun eigen lichaam te omarmen als een complex ecosysteem, en een feestelijk restaurant voor allerlei andere levensvormen.

Daarna vervangen we de microscopische lens voor de koude blik van kunstmatige intelligentie, met een speciale fulldome-versie van The Vivid Unknown. Voor dit unieke project gebruikten mediakunstenaar John Fitzgerald en de beroemde filmmaker Godfrey Reggio machines en algoritmen om Reggio's baanbrekende documentaire Koyaanisqatsi uit 1982 opnieuw uit te vinden en de relatie tussen mens, technologie en natuur opnieuw te verkennen.

Tot slot brengen we een eerbetoon aan wijlen filmmaker Wendela Scheltema (a.k.a. Wendy Gutman) en haar majestueuze virtuele essay over media en menselijke perceptie Ahorse! Oorspronkelijk gelanceerd als een virtual reality-installatie in 2018 op IDFA DocLab, is dit de wereldpremière van de fulldome-versie, liefdevol gemaakt door Scheltema, ARTIS-Planetarium, WemakeVR en de hulp van vele anderen.

Samenstelling
Ahorse!

Ahorse!

Aan de hand van voorstellingen van paarden, vanaf het begin der tijden tot in een virtuele toekomst, schetst deze cinematografische fulldome film een alternatieve geschiedenis van de menselijke verbeelding. 
The Vivid Unknown

The Vivid Unknown

Wat gebeurt er als je een AI-model voedt met de baanbrekende documentaire Koyaanisqatsi uit 1982? Deze interactieve installatie, gevormd door het verleden én de acties van bezoekers, is een reflectie op de gevolgen van AI op de nabije toekomst.
IDFA DocLab: Phenomenal Friction
<p>Met het thema <em>Phenomenal Friction</em> onderzoekt Doclab, IDFA's nieuwemediaprogramma, wrijving op alle mogelijke manieren. Het programma daagt de bezoeker uit om verder te kijken dan het gemak van technologie. Wrijving is een bron van creativiteit en een manier om de complexiteit van het leven bloot te leggen. Het programma bestaat uit&nbsp;digitale kunst, AI-installaties, games, XR-projecten, live-evenementen, experimentele vormen van theater en verhalen en een tentoonstelling.</p>
Bekijk Programma
(this conversation is) Off the Record

(this conversation is) Off the Record

DocLab
Nirit Peled
Nederland
2023
50 min
IDFA Festival

Follow IDFA

VPRO
Fonds21
de Volkskrant
WePresent
Ammodo
npo
IDFA vrienden
OXFAM