14-24 nov 2024
InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
DocLab: VR Gallery
DocLab: VR Gallery
Beschrijving

In de DocLab: VR Gallery kijk je de beste virtual reality-films en ervaringen uit het DocLab: Phenomenal Friction themaprogramma. Kies en maak een persoonlijke selectie uit alle beschikbare VR-films, waaronder Buried in the Rock van Shehani Fernando, Matthew Shaw en William Trossell, Close van Hana Umeda, Dance Permit (Denied) van Claudix Vanesix, Emperor van Marion Burger en Ilan Cohen, Floating with Spirits van Juanita Onzaga, Fresh Memories: The Look van Volodymyr Kolbasa en Omdrej Moravec, Going Back Home: Mother VR van Catalina Alarcón, Lateral van Charlie Shackleton, Natalie’s Trifecta van Natalie Paneng, en Texada van Josephine Anderson en Claire Sanford.
 
Met een ticket voor de DocLab: VR Gallery kun je 50 minuten ongestoord verschillende projecten bekijken in een tijdslot naar keuze.  Zo kun je een rijke diversiteit aan VR-projecten zien. Je vindt de VR Gallery in Arti et Amicitiae, Rokin 112. Wil je alle beschikbare VR-films bekijken? Dan heb je vier tijdsblokken (en dus vier kaartjes) nodig.

Deze locatie is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen. Ben je minder mobiel of bezoek je als begeleider het festival? Stuur dan een e-mail naar service@idfa.nl. Zij kunnen dan een plek voor je reserveren in de rolstoeltoegankelijke VR Booth in de Brakke Grond, waar je de gehele VR Gallery selectie kunt zien.

Samenstelling
Buried in the Rock

Buried in the Rock

Met speleologen Pam en Tim Fogg dalen we af in een grot. Terwijl de duisternis je als een fluwelen deken omgeeft, vertellen zij over bijzondere gesteenten, de gevaren van hun vak en de kick van totale afzondering.
Close

Close

Juitamai vertolkt zonder tekst de ongehoorde verhalen van Japanse vrouwen. De dans is zowel bevrijdend als gereguleerd, tegelijk aanklacht en verleidingsspel. Deze VR-ervaring drijft die tegenstrijdigheden tot het uiterste. En daar voorbij.
Dance Permit (Denied)

Dance Permit (Denied)

Bepaalde traditionale dansen in Peru worden alleen uitgevoerd door mannen. In een 360 VR-performance verbindt de als vrouw geboren, non-binaire trans persoon Claudix Vanesix deze dans met geboortegrond, religie en kritiek op het patriarchaat.
Emperor

Emperor

Monochrome animaties geïnspireerd op potloodtekeningen plaatsen je in het brein van iemand met afasie. De ervaring van een vader die zijn spraak verloren is, maar ook het verhaal van zijn dochter, die met hem probeert te communiceren.
Floating with Spirits

Floating with Spirits

In deze filmische virtual reality vertellen twee jonge Mazateken de verhalen die zij overgeleverd kregen van hun oma, een sjamaan. Hun fantasie brengt de spirituele wereld van hun voorouders tot leven, waar natuurgeesten hun kennis delen.
Fresh Memories: The Look

Fresh Memories: The Look

Geïnspireerd door Marina Abramović’ performance The Artist Is Present, word je in deze VR van dichtbij zwijgend aangestaard door inwoners van de zwaar getroffen Oekraïense stad Charkiv, te midden van de ruïnes van hun woning of werkplek.
Going Back Home: Mother VR

Going Back Home: Mother VR

Vrouwen in Chileense gevangenissen hebben maar beperkt contact met hun naasten. Deze VR-ervaring toont hoe een handvol vrouwen achter tralies virtueel heel even naast hun kinderen kan staan.
Natalie’s Trifecta

Natalie’s Trifecta

De Zuid-Afrikaanse multidisciplinaire kunstenaar Natalie Paneng nodigt je in deze VR uit in de drie werelden waaruit haar artistieke praktijk bestaat: een virtuele galerie, haar atelier, en de speelse droomwereld die het werk voedt.
Texada

Texada

“Hoe groot is de tijd?” Deze virtualrealitydocumentaire plaatst rond de steengroeves op het Canadese eiland Texada twee dimensies van tijd tegenover elkaar: de menselijke en de geologische.
IDFA DocLab: Phenomenal Friction
<p>Met het thema <em>Phenomenal Friction</em> onderzoekt Doclab, IDFA's nieuwemediaprogramma, wrijving op alle mogelijke manieren. Het programma daagt de bezoeker uit om verder te kijken dan het gemak van technologie. Wrijving is een bron van creativiteit en een manier om de complexiteit van het leven bloot te leggen. Het programma bestaat uit&nbsp;digitale kunst, AI-installaties, games, XR-projecten, live-evenementen, experimentele vormen van theater en verhalen en een tentoonstelling.</p>
Bekijk Programma
(this conversation is) Off the Record

(this conversation is) Off the Record

DocLab
Nirit Peled
Nederland
2023
50 min
IDFA Festival

Follow IDFA

VPRO
Fonds21
de Volkskrant
WePresent
Ammodo
npo
IDFA vrienden
OXFAM