14-24 nov 2024
InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
DocLab Live: Sensory Friction
DocLab Live: Sensory Friction
Beschrijving
We nodigen je uit voor een immersieve avond met lezingen van kunstenaars over kunstwerken die de grenzen van onze individuele waarneming blootleggen en oprekken. Met projecten die onvoorspelbare en ingewikkelde gangen van ons lichaam, onze hersenen en de machines om ons heen verkennen. Zoals Turbulence, een uniek mixed reality-project dat beweging, disembodiment en de kwetsbaarheid van perceptie verkent, gebaseerd op de persoonlijke ervaring van XR-kunstenaar Ben Joseph Andrews met een hersenaandoening die wordt gekarakteriseerd als 'het tegenovergestelde van déjà vu'. In het bekroonde VR-project Emperor nodigt Marion Burger ons op ontroerende wijze uit, om te wisselen tussen een vader die zijn spraakvermogen heeft verloren door afasie, en een dochter die probeert met hem te communiceren en contact met hem te maken. Ondertussen gebruikt Aluta Null, winnaar van de Faku'gesi XR award, Augmented Reality en donkere humor om de complexiteit van geestelijke gezondheid te onthullen in PHANTOM, en Lauren Lee McCarthy en Kyle McDonald presenteren Voice in My Head, waardoor we alles waarvan we nooit wisten dat we het wilden zeggen, in real-time kunnen horen. Tot slot een voorproefje van de intense dansperformance One Two, die dansers en publiek samenbrengt in totale duisternis.
Samenstelling
Emperor

Emperor

Monochrome animaties geïnspireerd op potloodtekeningen plaatsen je in het brein van iemand met afasie. De ervaring van een vader die zijn spraak verloren is, maar ook het verhaal van zijn dochter, die met hem probeert te communiceren.
Turbulence: Jamais Vu

Turbulence: Jamais Vu

In dit mixed reality-werk ervaar je via een VR-bril hoe het is wanneer de directe werkelijkheid opeens nieuw en anders lijkt. Wat doet zo’n gevoel van desoriëntatie en vervreemding met je beeld van de wereld, van het stoffelijke, van jezelf?
PHANTOM

PHANTOM

Zwarte humor is misschien het beste wapen tegen de ongrijpbare emoties die je ervaart als je kampt met mentale problemen of verslaving. Deze interactieve ervaring maakt die complexe problematiek inzichtelijk met behulp van AR.

Voice in My Head

Voice in My Head

Interactieve installatie waarin ChatGPT als een stem in je hoofd wordt aangewend om jouw sociale werkelijkheid te beïnvloeden. De chatbot luistert naar jou en reageert; en als je het even niet meer weet, is er ook veel kennis om uit te putten.
One Two

One Two

Deelnemers aan deze immersieve dansperformance worden meegezogen in de levenscyclus van de mens als sociaal wezen. Een oerritueel met niet meer dan wat rook, muziek en ritmisch ademen.
IDFA DocLab: Phenomenal Friction
<p>Met het thema <em>Phenomenal Friction</em> onderzoekt Doclab, IDFA's nieuwemediaprogramma, wrijving op alle mogelijke manieren. Het programma daagt de bezoeker uit om verder te kijken dan het gemak van technologie. Wrijving is een bron van creativiteit en een manier om de complexiteit van het leven bloot te leggen. Het programma bestaat uit&nbsp;digitale kunst, AI-installaties, games, XR-projecten, live-evenementen, experimentele vormen van theater en verhalen en een tentoonstelling.</p>
Bekijk Programma
(this conversation is) Off the Record

(this conversation is) Off the Record

DocLab
Nirit Peled
Nederland
2023
50 min
IDFA Festival

Follow IDFA

VPRO
Fonds21
de Volkskrant
WePresent
Ammodo
npo
IDFA vrienden
OXFAM