13-24 nov 2024
InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
IDFA 2023
Eregast

Eregast

Elk jaar stelt een eregast voor het festival een top 10 samen en geeft een Masterclass. Dit jaar is dat Wang Bing.

IDFA biedt dit jaar Wang Bing een uitgebreid podium om een Top 10 samen te stellen en aan het publiek te presenteren. Ook is er een Retrospectief van zijn rijke werk te zien en geeft hij een uitgebreide Masterclass.

Eregast Wang Bing

Documentairemaker en kunstenaar Wang Bing is een compromisloze stem in de Chinese filmwereld. Zonder schroom toont hij de sociaal-economische transformaties en lastige arbeidsomstandigheden in China. Deze thema's komen ook naar voren in zijn Top 10, waar Wang Bing ons meeneemt in een diepgravende reis door de hedendaagse Chinese cinema, met tien titels uit de afgelopen decennia. De films en de thema's zijn subtiel in hun filmtaal en vertegenwoordigen een manier van films maken die uniek is in de wereld. Tot de selectie behoort de door het IDFA Bertha Fonds gesteunde Last Train Home van Lixin Fan, een film over miljoenen fabrieksarbeiders die elk jaar naar huis reizen voor het Lentefestival.

Wang Bing Copyright Jean Pierre Cousin

Wang Bing / Foto: Jean Pierre Cousin

Retrospectief en Masterclass

In het Retrospectief presenteert IDFA zes films die Wang Bings innovatieve filmmakermanschap sinds 2002 illustreren. Naast zijn meesterwerk Tie Xi Qu: West of the Tracks dat een nieuw tijdperk inluidde voor de Chinese documentairefilm, bevat het programma Man in Blacken Youth (Spring). Beide films gingen eerder dit jaar in première in Cannes. De selectie laat zien hoe Wang Bing oog heeft voor het menselijke in ontmenselijkende systemen. Andere films die vertoond worden, zijn Alone, 'Til Madness Do Us Part en Mrs. Fang. Een hoogtepunt van IDFA zal een diepgaand gesprek zijn dat artistiek directeur van IDFA Orwa Nyrabia zal hebben met eregast Wang Bing.