13-24 nov 2024
InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Born in Beijing

Born in Beijing

京生
Li Ma
China
2011
244 min
n.v.t.
Top 10
Synopsis

Zes jaar lang volgt regisseur Li Ma een groep petitioners in Beijing: Chinese burgers die vinden dat ze benadeeld zijn door de lokale autoriteiten en in de hoofdstad gerechtigheid zoeken. Ze wonen in sloppenwijken, zijn met vermoedelijk tienduizenden en worden op allerlei manieren tegengewerkt. Hun gammele nederzettingen worden afgebroken, ze worden weggestuurd, opgepakt of in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen.

Hun zaken lopen uiteen. Een stuk land is afgepakt, een operatie misgegaan. Vaak draait het om geld, soms om leven en dood. De behoefte aan genoegdoening drijft hen om eindeloos te procederen, soms wel 33 jaar. Wat houdt deze mensen, ver van huis en levend als tweederangsburgers, op de been? Vraag het ze en er komen diepe persoonlijke motivaties of banale redenen, met altijd ergens een sprankje hoop. Er zal toch wel één ambtenaar zijn of nog komen die het goede doet?

Omdat het verboden is over dit onderwerp een film te maken, gebruikte Li Ma slechts een kleine dv-camera. Het ontbreken van kleur, de duur van de film – bijna vier uur – en de vasthoudendheid van de maker brengen de benarde toestand van de hoofdpersonen aangrijpend dichtbij.

Lees verder
Credits
244 min
zwartwit
DCP
Gesproken talen: Chinees
Regisseur
  Li Ma
  Li Ma
Productie
  Li Ma namens 马莉工作室
  Li Ma namens 马莉工作室
Cinematografie
  Li Ma
  Li Ma
Montage
  Li Ma
  Li Ma
Geluid
  Li Ma
  Li Ma
Muziek
  Fan Wang
  Fan Wang
Scenario
  Li Ma
  Li Ma
Screening copy
  马莉工作室
  马莉工作室

Stills

0
0
1
2
3
0
1
2
3
Meer uit het programmadeel Top 10
In de Top 10 van eregast Wang Bing neemt hij ons mee in een diepgravende reis door de hedendaagse Chinese cinema, met tien titels uit de afgelopen decennia.
Programmaonderdeel bekijken
Before the Flood

Before the Flood

Yifan Li, Yu Yan
2005
147 min