14-24 nov 2024
InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Queendom

Queendom

Agniia Galdanova
Frankrijk, Verenigde Staten
2023
98 min
Best of Fests
Best of Fests
Synopsis

De 21-jarige non-binaire performancekunstenaar Gena maakt met ducttape, afvalmateriaal en make-up uitzinnige creaties voor haar performances en accounts op social media. Op onwaarschijnlijk hoge hakken trekt ze als een buitenaards wezen door de straten en metrostations van Moskou uit protest tegen de op handen zijnde oorlog in Oekraïne en het geweld tegen de lhbtqi+-gemeenschap. In een land waar openlijk anders-zijn algauw als clandestiene homopropaganda wordt beschouwd, is dat levensbedreigend.

In Queendom, winnaar van de NEXT:WAVE Award op CPH:Dox, volgen we Gena van haar geboorteplaats Magadan – een stad in het uiterste oosten van Rusland, berucht om zijn goelag-verleden – naar Moskou en zijn getuige van de moeilijkheden die ze dagelijks ondervindt. We zien haar in drag, of als student aan een ‘Beauty Academy’, en luisteren mee wanneer ze belt met haar grootouders, door wie ze is opgevoed. Uit hun schrijnende gesprekken spreekt zowel onbegrip als onvoorwaardelijke liefde.

Beelden van Gena’s duistere en evocatieve performances doorspekken het verhaal en geven er een extra emotionele laag aan. Soms zijn ze bijna letterlijk adembenemend.

Lees verder
Credits
98 min
kleur
DCP
Gesproken talen: Russisch
Regisseur
  Agniia Galdanova
  Agniia Galdanova
Productie
  Igor Myakotin,
  Agniia Galdanova
  Igor Myakotin,
  Agniia Galdanova
Cinematografie
  Ruslan Fedotov
  Ruslan Fedotov
Montage
  Vlad Fishez
  Vlad Fishez
World Sales
  Dogwoof Ltd
  Dogwoof Ltd
Screening copy
  Dogwoof Ltd
  Dogwoof Ltd

Stills

0
0
0
Meer uit het programmadeel Best of Fests
Bekijk hier het beste dat grote filmfestivals als Cannes, Berlijn en Venetië het afgelopen jaar op documentairegebied hebben gepresenteerd.
Programmaonderdeel bekijken
20 Days in Mariupol

20 Days in Mariupol

Mstyslav Chernov
2023
94 min